Bonenkoffie voor elke sportvereniging…

… en altijd een vaste prijs per kopje

Drie koppen koffie goed voor een langer leven

Mensen die dagelijks twee à drie koppen koffie drinken, hebben een hogere levensverwachting.
Ooit dachten we dat minder koffie beter was. Maar die tijd is voorbij. Uit de resultaten van een grote studie blijkt dat het drinken van maximaal drie koppen koffie, goed is voor hart en bloedvaten en het leven verlengt.

 

Drie koppen koffie

Mensen die dagelijks twee à drie koppen koffie drinken hebben volgens de studie een stuk hogere levensverwachting. Zij lopen ook minder risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met mensen die geen koffie drinken. De gezondheidseffecten zijn het sterkst bij gemalen koffie. Dit blijkt uit onderzoek van gegevens van bijna 450.000 Britten.

Gezonde leefstijl

“In deze studie zijn gemalen, oplos- en cafeïnevrije koffie gelinkt aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten en overlijden daardoor of welke oorzaak dan ook.” Dit stelde professor Peter Kistler, de auteur van de studie. “Het drinken van niet meer dan drie koppen koffie per dag, is goed te beschouwen als onderdeel van een gezonde levensstijl.”

Gemalen of instant

Kistler onderzocht het verband tussen de diverse bereidingsmethodes en hartritmestoornissen, hart- en vaatziekten en overlijden. Daarvoor zijn gezondheidsgegevens van 449.563 Britten tussen de 40 en 69 jaar gebruikt. Zij zijn gemiddeld 12,5 jaar gevolgd. Deelnemers vulden een vragenlijst in met de vraag hoeveel kopjes koffie ze elke dag dronken. En ook of zij meestal instantkoffie, gemalen koffie of cafeïnevrije koffie dronken. Ze werden vervolgens ingedeeld in zes categorieën. Van geen koffie tot 5 of meer koppen.

Obesitas, bloeddruk en diabetes

Kistler vergeleek diverse groepen koffiedrinkers met niet-drinkers. Dit om het verschil in risico op hartritmestoornissen, hart- en vaatziekten en overlijden te bepalen. De onderzoekers hebben de gegevens gecorrigeerd voor verschillen zaken zoals o.a. leeftijd, geslacht, etniciteit, obesitas, hoge bloeddruk en diabetes. Er zijn ook gegevens gebruikt uit medische dossiers en overlijdensakten.

Levensverwachting

De uitkomsten brengen alle soorten koffie in verband met een lagere kans op sterfte. Het grootste positieve effect is gemeten in de groep die twee tot drie koppen gemalen koffie per dag dronk. De kans op overlijden was in deze groep maar liefst 27 procent kleiner in vergelijking met de mensen die geen koffie dronken. Dit bleek uit de studie die in het European Journal of Preventive Cardiology is gepubliceerd.

Hart- en vaatziekten

Tijdens de follow-up – gemiddeld zo’n 12,5 jaar later – is bij 43.173 (9,6 procent) deelnemers een hart- en/of vaatziekte geconstateerd. Alle koffiesoorten zorgden voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Je loopt het laagste risico bij het drinken van twee tot drie kopjes per dag. Dit komt in vergelijking met de niet koffie drinkers uit op een verminderde kans op hart- en vaatziekten van:
– 6 procent bij cafeïnevrije koffie
– 20 procent bij gemalen koffie en
– 9 procent bij het drinken van oploskoffie.

Hartritmestoornissen

Tijdens het onderzoek is bij 30.100 (6,7 procent) deelnemers een hartritmestoornis geconstateerd. Gemalen en oploskoffie verkleinden de kans op hartritmestoornissen. Dit positieve effect was niet te zien bij drinkers van cafeïnevrije koffie. Vergeleken met niet-drinkers lag het laagste risico bij vier tot vijf kopjes per dag voor gemalen koffie. Bij oploskoffie lag dat op twee tot drie kopjes per dag.

Niet de cafeïne

Professor Kistler: “Cafeïne is nu het bekendste bestanddeel van koffie. Maar in koffie zitten meer dan honderd actieve componenten. Het blijkt niet nodig om het drinken van een bescheiden hoeveelheid koffie, van vooral versgemalen koffie, te ontmoedigen. Geniet dus elke dag van maximaal drie koppen koffie. Dat is ook goed voor hart en bloedvaten.”

Bron: Scientias.nl

Delen:

Meer berichten

Koffie-zonder-koffie?

“Koffie groeit in tropische gebieden. Elke uitbreiding van de productie gaat ten koste van de regenwouden. Dat moeten we niet willen”, vindt koffieliefhebber David Klingen.

Veel sportclubs worden door sluiting bedreigd vanwege de hoge energielasten.

Sportclubs worden door sluiting bedreigd

Sportclubs worden door sluiting bedreigd Er is zwaar winterweer op komst voor sportverenigingen, zwembaden en sporthallen. Sportclubs worden door sluiting bedreigd door de extreem hoge

Heb je een vraag of opmerking? Verstuur ons een bericht.