Bonenkoffie voor elke sportvereniging…

… en altijd een vaste prijs per kopje

Langer leven met paar kopjes koffie

Mensen die een paar kopjes koffie per dag drinken, lijken minder snel dood te gaan. Maar teveel koffie kan averechts werken.

Zelfs met wat suiker

Dat is de conclusie van een nieuwe studie waarover The New York Times schrijft.

Uit de studie blijkt dat degenen uit de onderzoeksgroep die 1,5 tot 4,5 kopjes per dag dronken, tot 30 procent minder risico liepen om tijdens de onderzoeksperiode te overlijden, dan degenen die geen koffie dronken.

In de koffie mag zelfs wat suiker zitten, blijkt uit het onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Annals of Internal Medicine. Met wat suiker in de koffie is de kans op overlijden 16 tot 21 procent lager dan bij niet-koffiedrinkers.

170.000 mensen onderzocht

Voor het onderzoek zijn de gegevens van 170.000 Britten van 37 tot 73 jaar oud, zeven jaar lang gevolgd. Daarbij werd hen gevraagd naar hun voedingspatronen en dus ook de consumptie van koffie. Of iemand cafeïnevrije of gewone koffie drinkt, maakt overigens voor het sterfterisico niet uit.

“De uitkomst van dit onderzoek is enorm. Er zijn maar weinig dingen die het risico op overlijden met 30 procent verminderen”, zegt Christina Wee, universitair hoofddocent geneeskunde aan de Harvard Medical School.

Maken koffiedrinkers gezondere keuzes?

Ze maakt wel wat kanttekeningen. Zo kunnen er andere factoren zijn die van invloed zijn op het risico van overlijden, zoals regelmatig bewegen en eetpatronen. Het is mogelijk dat koffiedrinkers over het algemeen gezondere keuzes maken. Misschien kiezen zij wel vaker voor een kop koffie of glas water dan voor een ongezonde frisdrank, een sapje of een energiedrankje.

Beter geen frappuccino

“Het lagere overlijdensrisico gaat niet op bij het drinken van een latte, een frappuccino of andere koffievariaties die je bij koffieketens kunt krijgen. Deze dranken bevatten meestal veel calorieën en vet, waardoor de positieve effecten van koffie teniet worden gedaan”, zegt Eric Goldberg. Hij is klinisch universitair hoofddocent geneeskunde aan de N.Y.U. Grossman School of Medicine.

Bron: RTL nieuws

Delen:

Meer berichten

Koffie-zonder-koffie?

“Koffie groeit in tropische gebieden. Elke uitbreiding van de productie gaat ten koste van de regenwouden. Dat moeten we niet willen”, vindt koffieliefhebber David Klingen.

Veel sportclubs worden door sluiting bedreigd vanwege de hoge energielasten.

Sportclubs worden door sluiting bedreigd

Sportclubs worden door sluiting bedreigd Er is zwaar winterweer op komst voor sportverenigingen, zwembaden en sporthallen. Sportclubs worden door sluiting bedreigd door de extreem hoge

Heb je een vraag of opmerking? Verstuur ons een bericht.