“Koffie groeit in tropische gebieden. Elke uitbreiding van de productie gaat ten koste van de regenwouden. Dat moeten we niet willen”, vindt koffieliefhebber David Klingen.
Koffie-zonder-koffie, waarom zou je dat willen?
David Klingen beantwoordt maar direct de ‘waarom’ vraag. “De koffieconsumptie stijgt wereldwijd nog steeds en koffie groeit in tropische gebieden. Elke uitbreiding van de productie gaat daar ten koste van hoogwaardige natuur en de regenwouden. Dat moeten we niet willen.”
Hij voegt er aan toe dat we écht niet hoeven te stoppen met het drinken van koffie. “Maar we moeten de toenemende vraag anders opvangen. Via koffie-zonder-koffie. En daar houdt Northern Wonder zich mee bezig.
Moet het radicaler?
“Ik heb politicologie gestudeerd en werkte als duurzaamheidsmanager voor supermarkten. Zo heb ik de duurzaamheidskwesties leren kennen maar het gaat in de commerciële wereld zó langzaam. Op een gegeven moment vroeg ik me af of het niet radicaler moest. Daar werken wij aan bij Northern Wonder. Niet aan kleine verbeterstapjes of betere koffie, maar aan koffie-zonder-koffie.
De tofu onder de koffie
“Er komen steeds meer vlees- en zuivelvervangers. En vroeg of laat gaat ook koffie-zonder-koffie landen. We wachten niet tot we iets hebben dat 100% koffie is. We brengen naar de markt wat op een bepaald moment het beste is. Net zoals bij vleesvervangers. Eerst was er alleen tofu maar inmiddels heb je al veel variatie.”
“Cichorei is de koffievervanger die we al een tijd onder ons merk Chikko“, vertelt Klingen. “Het is de start van de koffievervangers, de tofu onder de koffie zeg maar. En op de achtergrond onderzoeken en ontwikkelen wij verder, o.m. met de Wageningen Universiteit. Koffie-zonder-koffie zal niet van echte koffie te onderscheiden zijn”, zo stelt Klingen.
En de cafeïne dan?
“Ik drink zelf graag koffie voor de cafeïne”, stelt Klingen. “Cafeïne zit van nature in tropische gewassen en is een belangrijk aspect van onze ontwikkeling. Mensen drinken koffie om de cafeïne, de smaak en het ritueel. Deze drie aspecten zijn de pijlers van de ontwikkeling van koffie-zonder-koffie. Ons eindproduct zal een mix van ingrediënten zijn. De huidige versies kun je al gebruiken in espresso-apparaten of via koffiecups. De cafeïne voegen wij achteraf toe, net zoals bij cola.”
Practice what you preach
“Onze producten vind je nu in bio-winkels. Maar binnen een jaar zal een betere variant te krijgen zijn via de reguliere verkoopkanalen. Ook koffietentjes zullen onze vervangers gaan schenken, dat is een kwestie van tijd. Ons product hoeft echt niet álle koffie te vervangen. Wij hoeven heus niet harder te groeien dan de groei van koffieconsumptie.”
Bron: World food center