Bonenkoffie voor elke sportvereniging…

… en altijd een vaste prijs per kopje

Papoea-Nieuw-Guinea benoemt minister van koffie

De premier van Papoea-Nieuw-Guinea heeft eind augustus zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Hierin zit voor het eerst een minister voor koffie.

De premier van Papoea-Nieuw-Guinea heeft eind augustus zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Hierin zit voor het eerst een minister voor koffie.

Landbouw uitbreiden

“De regering zal zich inzetten om de landbouw uit te breiden”, zei premier James Marape. De minister van koffie, Joe Kuli, is een nieuw parlementslid uit de centrale hooglanden. “Ik wil koffie drinken die uit Goroka, Mount Hagen, Lae en andere delen van ons land komt. Ik wil ook dat ons land meer koffie gaat verbouwen voor de export”, aldus Marape.

Koffie is, na palmolie, het grootste landbouwproduct van het land. Het product is goed voor maar liefst 27 procent van alle landbouwexport en 6 procent van het bbp. En koffie uit Papoea-Nieuw-Guinea is de afgelopen jaren steeds gewilder. Met name in cafés in Australië, de VS en in Japan.

Belangrijke inkomstenbron

De meeste koffie in het land komt op de markt via kleine boerenbedrijfjes in de dorpen. Die produceren jaarlijks met elkaar bijna 85 procent van de koffieoogst. De productie is voor bijna twee miljoen mensen, dat is ongeveer een kwart van de bevolking, de belangrijkste bron van inkomsten. Dit stelt het ministerie van landbouw en veeteelt.

20 miljoen kopjes per dag

De regio Azië en de Stille Oceaan is de thuisbasis van veel koffiesoorten. In tegenstelling tot koffie van elders in de wereld, hebben deze een volle en intense smaak. Deze regio omvat naast Papoea-Nieuw-Guinea ook landen zoals bijvoorbeeld Indonesië, China, Vietnam, Thailand en India.

Koffie speelt ook in ons leven net zo goed een belangrijke rol. In 2019 dronken we gemiddeld zo’n twintig miljoen kopjes koffie per dag. Volgens het Voedingscentrum kunnen gezonde volwassenen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag aan. Dat komt dus neer op ongeveer vier kopjes koffie per dag.

Bron: AD

Delen:

Meer berichten

Koffie-zonder-koffie?

“Koffie groeit in tropische gebieden. Elke uitbreiding van de productie gaat ten koste van de regenwouden. Dat moeten we niet willen”, vindt koffieliefhebber David Klingen.

Veel sportclubs worden door sluiting bedreigd vanwege de hoge energielasten.

Sportclubs worden door sluiting bedreigd

Sportclubs worden door sluiting bedreigd Er is zwaar winterweer op komst voor sportverenigingen, zwembaden en sporthallen. Sportclubs worden door sluiting bedreigd door de extreem hoge

Heb je een vraag of opmerking? Verstuur ons een bericht.