Bonenkoffie voor elke sportvereniging…

… en altijd een vaste prijs per kopje

Prijs Arabica koffie in de lift

De prijs van Arabicakoffie zit sinds begin augustus in de lift. De prijs steeg met 2,7%. Na het weekend daalde de prijs wel weer licht. Maar deze staat nog altijd ruim hoger dan een maand geleden.

Nog altijd een overschot

Een aantal factoren speelden een rol bij die scherpe stijging. Zo was de dollar zwakker en bereikten de magazijn vulling opnieuw een laagterecord. Citigroup publiceerde een rapport waarin de schatting voor de koffieproductie naar beneden is bijgesteld. Dit stuwde mogelijk de prijs. Er is nog altijd sprake van een overschot. Maar dat wordt nu lager ingeschat vanwege een tekort aan mest in Vietnam.

Voorlopige indruk

Adviesbureau Safras & Mercado publiceerde de eerste indruk van de koffieoogst voor het seizoen 2022. Het bedrijf twijfelt eraan of de beperkte hoeveelheid Braziliaanse koffie op de markt komt door een slechte oogst. Het kan ook zijn dat boeren zich terugtrekken of dat de verwerking traag verloopt.
De verwachtingen lagen, vanwege droogte in april en mei 2021 en de vorst in juni, al niet erg hoog. Maar nu spreekt het bedrijf toch van een mislukking die alle verwachtingen overtreft. Wel wijst S&M erop dat dit een voorlopige indruk is op basis van wat zij vanuit de plantages horen.

Flink oogstverlies

Vooral over de regio Cerrado maakt S&M zich zorgen. Voor deze regio was eerst een flink oogstverlies van zo’n 23% voorspeld. Maar er zijn nu toch signalen over een nog grotere daling, van wel 38% tot 45%. Ook in de andere regio’s valt de oogst lager uit. De verwachting is dat de arabica-oogst in totaal 3 tot 4 miljoen zakken minder zal uitpakken. Het adviesbureau is positiever in haar schattingen van de robusta-oogst. Die zou wel eens 1 tot 1,5 miljoen zakken hoger uit kunnen vallen.

Bron: Foodbusiness

Delen:

Meer berichten

Koffie-zonder-koffie?

“Koffie groeit in tropische gebieden. Elke uitbreiding van de productie gaat ten koste van de regenwouden. Dat moeten we niet willen”, vindt koffieliefhebber David Klingen.

Veel sportclubs worden door sluiting bedreigd vanwege de hoge energielasten.

Sportclubs worden door sluiting bedreigd

Sportclubs worden door sluiting bedreigd Er is zwaar winterweer op komst voor sportverenigingen, zwembaden en sporthallen. Sportclubs worden door sluiting bedreigd door de extreem hoge

Heb je een vraag of opmerking? Verstuur ons een bericht.