Bonenkoffie voor elke sportvereniging…

… en altijd een vaste prijs per kopje

Prijs van een kopje koffie in 10 jaar 40 procent hoger

De gemiddelde prijs van een kopje koffie buiten de deur is 2,62 euro. Dit is een stijging van 40% in 10 jaar.

Stijging prijs van een kopje koffie

De wereldwijde koffieprijzen stijgen sinds 2020 heel snel. De koffieplant is namelijk nogal gevoelig voor weersomstandigheden. De prijs per kilo ligt nu rond de 5 euro. Maar in de jaren tachtig haalde die ruim 6,50 euro. De jaren daarna zakte de prijs snel weer, zelfs tot onder 1 euro per kilo.

Er is volgens experts nog geen grote daling in zicht. De koffiebranche kampt namelijk met problemen zoals:
– vertraagde leveringen
– een tekort aan werknemers
– een toename van de prijs van kunstmest en
– snel oplopende energieprijzen

Friesland koffiekoploper

Beslist.nl zocht ook uit waar de grootste koffieliefhebber zitten door het aantal koffiezaken af te zetten tegen het aantal inwoners. In Nederland zijn er gemiddeld 0,36 koffiezaken per 10.000 inwoners. Maar lokaal zijn de verschillen groot. Zo kent Friesland 0,65 koffiezaken per 10.000 inwoners. Hiermee is deze provincie dan ook dé koffieprovincie van ons land.

Maar lokaal zijn de verschillen nog groter. Op Terschelling en Ameland heb je naar verhouding de grootste kans om een koffiezaak te vinden. Op het vasteland kent Baarle-Nassau relatief gezien de meeste koffietentjes per 10.000 inwoners. Van de grote steden scoort Maastricht het hoogst met 2,1 tentjes per 10.000 inwoners. De top 5 met gemeenten met de meeste koffiezaken ziet er als volgt uit:

1. Terschelling  4,1
2. Ameland  2,7
3. Baarle-Nassau 2,2
4. Maastricht 2,1
5. Amsterdam 1,9

Koffie met havermelk

Een cappuccino, latte macchiato of een koffie verkeerd, Nederlanders zijn gek op koffie met melksoorten. Onder liefhebbers die geen melk willen (of kunnen) drinken, zijn vooral sojamelk en havermelk in trek. Uit een steekproef blijkt dat nu één op de drie koffietenten deze alternatieven voor melk aanbiedt. De prijs van een kopje koffie met zo’n plantaardige optie is overigens wel 30 tot 75 cent hoger.

Bron: FoodClicks

Delen:

Meer berichten

Koffie-zonder-koffie?

“Koffie groeit in tropische gebieden. Elke uitbreiding van de productie gaat ten koste van de regenwouden. Dat moeten we niet willen”, vindt koffieliefhebber David Klingen.

Veel sportclubs worden door sluiting bedreigd vanwege de hoge energielasten.

Sportclubs worden door sluiting bedreigd

Sportclubs worden door sluiting bedreigd Er is zwaar winterweer op komst voor sportverenigingen, zwembaden en sporthallen. Sportclubs worden door sluiting bedreigd door de extreem hoge

Heb je een vraag of opmerking? Verstuur ons een bericht.