Bonenkoffie voor elke sportvereniging…

… en altijd een vaste prijs per kopje

Brussel wil alleen nog zuivere koffie

Brussel wil alleen nog zuivere koffie tot de EU toelaten waarvoor geen oerwoud meer is gekapt.

Zuivere koffie

Brussel wil alleen nog maar zuivere koffie tot de Europese Unie toelaten waarvoor geen oerwoud meer is gekapt. Handelaren in koffie maar ook in een aantal producten, moeten binnenkort aantonen dat voor de productie ervan geen land is ontbost. Is dat wel zo, dan komen de producten de Europese Unie niet in. Daarover zijn vertegenwoordigers van het EP en de lidstaten het op 6 december jl. eens geworden.

Milieuschade elders

De EU komt met het besluit tegemoet aan de kritiek dat Europa via de consumptie bijdraagt aan milieuschade elders in de wereld. “De afgelopen 30 jaar is een bosgebied verloren gegaan dat groter is dan de EU”, stelt eurocommissaris Frans Timmermans. “Daarvan is onze vraag naar o.m. koffie een belangrijke oorzaak.” Dit zei hij al een jaar geleden bij de presentatie van wat toen nog een voorstel was.

Het kappen van tropisch regenwoud om de grond geschikt te maken voor landbouw, zou volgens wetenschappers verantwoordelijk zijn voor zo’n 11 procent van de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen.

Grote stap

Bedrijven moeten straks voor een aantal producten kunnen aantonen waar die vandaan komen voordat deze hier de markt op mogen. Exploitanten en handelaren moeten aantonen dat die ‘ontbossingsvrij’ en legaal zijn geproduceerd. Dus niet op landbouwgrond die na 31 december 2020 is ontbost.

Levering moet ook in overeenstemming zijn met alle wetten in het land van productie. “Al jaren beloven overheden wereldwijd om ontbossing een halt toe te roepen. Maar daar is tot nu toe weinig van terechtgekomen. Europa zet hier dus een grote stap”, zegt europarlementariër Bas Eickhout.

Ontbossing een halt toeroepen

Het Europees Parlement drong er steeds tevergeefs op aan dat de wet ook ‘andere beboste gebieden’ zoals savannes zou gaan beschermen. Dit bovenop de landbouwgrond die nu technisch als bos wordt beschouwd. Dit voorstel gaat het EP binnen een jaar opnieuw bekijken.

Een voorstel om financiële instellingen in de nieuwe wet op te nemen haalde het niet. Het EP en de nationale regeringen zullen de wet naar verwachting begin komend jaar formeel goedkeuren. Na een overgangsperiode van 1,5 jaar zullen de nieuwe regels voor zuivere koffie dan geldig zijn.

Bron: AD

Delen:

Meer berichten

Koffie-zonder-koffie?

“Koffie groeit in tropische gebieden. Elke uitbreiding van de productie gaat ten koste van de regenwouden. Dat moeten we niet willen”, vindt koffieliefhebber David Klingen.

Veel sportclubs worden door sluiting bedreigd vanwege de hoge energielasten.

Sportclubs worden door sluiting bedreigd

Sportclubs worden door sluiting bedreigd Er is zwaar winterweer op komst voor sportverenigingen, zwembaden en sporthallen. Sportclubs worden door sluiting bedreigd door de extreem hoge

Heb je een vraag of opmerking? Verstuur ons een bericht.